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We may update the attached questions and answers periodically.  Please contact Greg Penta at 
gregory.r.penta@usace.army.mil or (978) 318-8862 with any questions or suggestions. 
 
Q1. Why are you issuing the General Permits (GPs) now? 
A1. The Massachusetts General Permit (MA GP) expired on January 20, 2015.  Section 404 of the 
Clean Water Act states, “No general permit issued under this subsection shall be for a period of more 
than five years after the date of its issuance.”  We issued the GPs for Massachusetts (GPs for MA) on 
February 4, 2015 to replace the MA GP and ensure the regulated public continues to have an efficient 
tool in place to authorize activities with no more than minimal individual and cumulative adverse effects 
on the aquatic environment.  See our website1 for the GPs for MA and supporting documents. 
 
Q2. Why does the GPs for MA document look different than the MA GP? 
A2. Appendix A of the 2010 MA GP had 6 inland and 5 navigable water categories.  The 2015 GPs for 
MA has 23 categories (i.e., GPs) that are more similar in nature.  Section 404 of the Clean Water Act 
states, “…the Secretary may issue general permits for any category of activities if the activities in such 
category are similar in nature, will cause only minimal adverse environmental effects when performed 
separately, and will have only minimal cumulative adverse effects on the environment.”  For national 
consistency, the 23 GPs and other aspects of the document are similar to the Corps Nationwide Permits.  
For example, the terms “Category 1” and “Category 2” have been replaced with “self-verification” and 
“preconstruction notification”. 
 
Q3. Are there any significant changes? 
A3. The GPs for MA have not resulted in any significant substantive changes to how activities in 
waters of the U.S. are regulated in the New England states.  We made changes to update the terms and 
conditions.  This was also done in the past when we reissued the MA GP every five years. 
 
The activities authorized under the 23 GPs were also authorized under the MA GP.  For example, the 
Appendix A of the 2010 MA GP had categories for “repair, replacement and maintenance”, “moorings”, 
“pile-supported structures and floats” and “bank stabilization”.  Similarly, these are now authorized 
under GPs 1, 2, 3 and 7 respectively.  The 2010 MA GP had the catch-all category “new fill/excavation 
discharges”.  In the 2015 GPs for MA, this is expanded to activities that are similar in nature: GP 8, 
Residential, Commercial and Institutional Developments, and Recreational Facilities; GP 9, Utility Line 
Activities; GP 10, Linear Transportation Projects Including Stream Crossings; GP 11, Mining Activities; 
GP 12, Boat Ramps and Marine Railways, etc.  Similarly the “miscellaneous” category of the 2010 MA 
GP was expanded to GP 16, Response Operations for Oil and Hazardous Substances; GP 17, Cleanup of 
Hazardous and Toxic Waste; GP 18, Scientific Measurement Devices; GP 19, Survey Activities; GP 20, 
Agricultural Activities; GP 21, Fish and Wildlife Harvesting and Attraction Devices and Activities; and 
GP 22, Habitat Restoration, Establishment and Enhancement Activities. 
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Q4. What is a primary goal of the GPs? 
A4. The primary goal of the GPs is to authorize, with limited delay and paperwork, certain activities 
that have no more than minimal individual and cumulative adverse effects on the aquatic environment. 
 
Q5. How do the GPs work? 
A5. As stated, Section I, General Criteria #1, prospective permittees need to read: 

a. Section II to determine if the activity requires Corps authorization; and 
b. Sections III, IV and IX to determine if the activity may be eligible for authorization under the 

GPs, specifically whether it is eligible for self-verification (SV) or whether preconstruction notification 
(PCN) is required. 
 
For example, see GP 8 below.  Proponents must read the first cell highlighted in grey and the “Not 
authorized under GP 8 or IP Required” column to see whether or not the activity is authorized.   
If the activity is authorized, read the “Self-Verification Eligible” and “PCN Required” columns.  The 
word “and” following each requirement in the “Self-Verification Eligible” column means that all 
applicable requirements must be true in order to be eligible.  However, the word “or” follows each 
requirement in the “PCN Required” column, which means that a PCN is required if an activity meets 
just one requirement.  If the activity is not authorized, it may be eligible for authorization under another 
GP. 

 
 
Q6. What should I do if my project is eligible for self-verification? 
A6. If a project is SV eligible, as stated on page 2 in Section I, General Criterion #6, project proponents 
are responsible for verifying that the activity will meet the terms and conditions of applicable GPs.  
Consultation with the Corps and/or other relevant Federal and State agencies may be necessary to ensure 
compliance with the applicable general conditions and related Federal laws. Prospective permittees are 
encouraged to contact the Corps with SV eligibility questions.  Once a permittee has self-verified that 
the project is authorized under the GPs, a Self-Verification Notification Form (SVNF) is required unless 
a GP specifies otherwise.  A proponent may request that the Corps verify that a project is eligible for 
SV, in which case a PCN may be required.  Contact the Corps for details. 
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Q7. Why is a SVNF required? 
A7. Submitting a SVNF is required in accordance with General Condition 30.  As stated on the SVNF, 
the Corps acknowledges the receipt of a SVNF in writing.  However, the Corps acknowledgement of 
receipt doesn’t confirm that the activity qualifies for SV.  The Corps receipt of the SVNF will allow the 
Corps to inspect the project if necessary, and help the Corps to verify compliance if future questions 
arise regarding the permitting status.  Failure to submit the SVNF when required results in non-
compliance with the conditions of the GP. 
 
Q8.   What should I do if my project is not eligible for self-verification? 
A8.   Activities not eligible for SV must submit a PCN to the Corps for the Corps to review and verify 
that the activity qualifies for the GP.  The PCNs provide the Corps with opportunities to confirm 
whether or not the proposed activities qualify for GP authorization.  Work in Corps jurisdiction may not 
commence until written verification is received from the Corps for any project that requires a PCN.  A 
Corps project manager will contact the project proponent if the PCN is not complete or if additional 
information is needed.  If, after reviewing the PCN, the Corps determines that the proposed activity 
qualifies for GP authorization, the Corps issues a GP verification letter to the project proponent.  The 
Corps encourages project proponents to apply concurrently for local, state and Federal permits 
 
Q9.   Should I keep a copy of my permit records? 
A9.   Yes.  The Corps keeps records, but we recommend that permittees keep files of any written GP 
authorization letters or Individual Permits.  For Category 1/self-verified projects, the permittee should 
keep the entire GP document in their file.  This is recommended even when recording a Corps permit at 
the Registry of Deeds as it may be helpful to have that record in the future.  Of course, keeping 
appropriate state and local authorizations is recommended as well. 
 
Q10. What should I do if I’m unsure whether or not my existing activity is authorized by the Corps? 
A10. Permits from the Corps are only needed for structures or fill that require authorization under the 
Corps Regulatory Program.  Page 3 of the GPs for MA provides more information.  We recommend 
contacting us to discuss the permitting status of past and planned activities when there is uncertainty, 
and the necessary steps to get the activity permitted in the event that no permit is on record.  We can 
research our files to determine the status of existing activities or facilities.  Also, the Corps or the project 
proponent may be able to determine whether an activity was authorized under Category 1 of the MA 
GPs or self-verification of the GPs for MA.  You can find the MA GPs dating back to 1993 and the 2015 
GPs for MA on our website1. 
 
Q11.  Who is responsible for ensuring that a regulated activity is properly authorized by the 
Corps? 
A11.  The project proponent is responsible for ensuring that a regulated activity is properly authorized.  
The property owner can be held responsible for any unauthorized work on his/her property. 
 
Q12. How long does the Corps have to make a decision on GP proposals? 
A12. The Corps goal is to issue the GP verification letter within 60 days from the date of receiving a 
complete PCN/application.  The GP verification may contain special conditions to ensure that the GP 
activity results in no more than minimal individual and cumulative effects on the aquatic environment 
and is consistent with the Corps public interest review factors. 
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Q13. Do I need to specify under which GP(s) my project is eligible for authorization in the PCN? 
A13. It is not necessary to state this in the PCN.  The Corps will determine the appropriate permit 
review. 
 
Q14. What if my project is not authorized under the GPs for MA? 
A14. An Individual Permit review is required.  This does not significantly change the application and 
permit review process for the applicant.  One difference is that the only acceptable application form is 
the Corps of Engineers Application for Department of the Army Permit ENG Form 4345, where as  
ENG Form 4345 or the MassDEP WQC or Chapter 91 application forms are acceptable for GPs. 
 
Q15. Does the Corps coordinate PCNs with other agencies? 
A15.  For all GP activities that require a PCN, a copy of the complete PCN is sent to the appropriate 
state, local and Federal resource agencies (e.g., MA Office of Coastal Zone Management, EPA, National 
Marine Fisheries Service, etc.).  Agency comments on the impacts of the proposed project on the aquatic 
environment will be considered prior to the Corps making a decision on the proposal.  Note that the 
applicant still needs to coordinate with state and local agencies, the SHPO/MCH and tribes as 
appropriate. 
 
Q16.  Under what circumstances is my project authorized under GP 1, Repair, Replacement and 
Maintenance of Authorized Structures and Fills? 
A16.  This applies when the activity was permitted in accordance with 33 CFR 330.3 (“grandfathered”), 
or when maintenance was not authorized in the original authorization.  For example, General Condition 
29 of the 2010 MA GP stated, “The permittee shall maintain the work authorized herein in good 
condition and in conformance with the terms and General Conditions of this permit.”  Thus, 
maintenance, including replacement, of previously authorized work is required if the work was 
authorized under the 2010 MA GP.   The MA GPs issued from 1993 through 2005, and the 2015 GPs for 
MA, also include a maintenance requirement.  In these cases, maintenance, including replacement, does 
not require further permitting or an SVNF.  It is likely that other authorizations (e.g., an IP) included a 
maintenance requirement as well, but if not, GP 1 could apply.  It is important to note that any 
authorized work must be currently serviceable in order to be maintained (see GP 1 for an example).  If 
not, the proponent must obtain Corps authorization via the GPs for MA (SV or PCN) or an IP. 
 
Q17. Is excavation from an inland/non-tidal waterbody (e.g., inland pond) authorized? 
A17. Excavation from a non-navigable waterbody may be authorized under the GPs, e.g., the removal of 
accumulated sediments may be authorized under GPs 1 or 22.  The Corps only regulates excavation 
from non-navigable waters when there are discharges associated with the excavation, e.g., bulldozing, 
stockpiling in the waters of the U.S., construction mats, etc.  Removing sediments from navigable waters 
is known as dredging and may be authorized under GP 5. 
 
 
 
 
 
1 Follow this path to locate the GPs for MA and supporting documents:  
http://www.nae.usace.army.mil/Missions/Regulatory.aspx >> State General Permits.  Then click “Massachusetts” 
for the GPs for MA and referenced docs, and “Permit Resources” for additional referenced documents. 
 


